
Wat hebben aardappelzaden, tarwe, elektrische fietsen en gedigitaliseerde malaria-testen gemeen?
Het zijn de hoofdingrediënten van de 4 nieuwe innovatieve projecten die de Achmea Foundation ondersteunt. De foundation maakt zich sterkt voor betere leefomstandigheden en mooiere vooruitzichten voor mensen die het moeilijk hebben in Nederland en in landen in Sub-Sahara Afrika. Vanuit de visie van het moederbedrijf Achmea, met haar eigen identiteit. Samen gaan we voor Duurzaam Samen Leven: een inclusieve samenleving waarin iedereen meedoet. Graag vertellen we je meer over het Impact Fund programma en de 4 nieuwe projecten die in 2024 zijn geselecteerd.
Impact Fund programma.
Aan mooie, maatschappelijke initiatieven geen gebrek in Sub-Sahara landen van Afrika. Maar juist innovatieve ondernemingen krijgen moeilijk of geen toegang tot financiële middelen. Met dit programma investeren we in innovatieve projecten in Sub-Sahara Afrika die de gezondheid en het inkomen van kwetsbare mensen verbeteren, vooral op het gebied van landbouw en financiën. Dat doen we met een donatie, een lening of met de kennis en kunde van onze Achmea-collega’s. Waar het kan, trekken we samen op met partners om meer impact te maken.
Projecten die voldoen aan de criteria kunnen in aanmerking komen voor een donatie of lening.
Het selectieproces begint met gesprekken met projectorganisaties die projectvoorstellen willen indienen. De projectcommissie selecteert vervolgens een aantal projectorganisaties die een uitgebreider voorstel voor hun innovatieve project mogen indienen. De projecten worden zorgvuldig gekozen door een toegewijd team van Achmea-medewerkers en Achmea Foundation bestuursleden die hun passie inzetten voor de foundation. Ze beoordelen de projectvoorstellen met expertise én een flinke dosis liefde voor het vak.
De Achmea Foundation werkt altijd samen met partners.
Dit zijn projectorganisaties met een specifieke expertise, die aansluit bij onze focus op gezondheid en het verbeteren van inkomen (b.v. door landbouw of financiële inclusie). We werken met een geselecteerd aantal strategische partners. Partners die zowel borging hebben in Nederland, als lokale borging in de landen van de projecten. Verder vinden wij het van belang dat de partners sturen op financiële zelfstandigheid en eventuele inkomsten weer ten goede komen aan de projecten.
Ambitieuze doelen voor een betere wereld
De Achmea Foundation draagt bij aan de Sustainable Development Goals van Achmea: SDG 3: Goede gezondheid en welzijn, SDG 11: Duurzame Steden en gemeenschappen en SDG 13: Klimaatactie. Daarnaast draagt de Achmea Foundation bij aan SDG 2: Geen honger en SDG 8: Eerlijk werk en economische groei.
Vier nieuwe projecten van 2024
Green Jobs in Kenia (project van e-Bee)
In Kenia is er hoge werkloosheid en zijn de kansen voor vrouwen en jongeren op een betaalde baan beperkt. eBee is een e-mobiliteitsbedrijf met een sterke sociale visie. Met de lening die door Achmea Foundation is verstrekt worden 600 elektrische fietsen aangeschaft en daarmee worden 600 duurzame banen gecreëerd. De vrouwen en jongeren zullen op de elektrische fiets de ‘last mile delivery’ doen voor grote bedrijven in Nairobi. Op deze manier krijgen ze een inkomen en dragen ze bij om de drukke stad schoner en leefbaarder te maken. Deze fietsen zijn speciaal ontworpen voor Afrika en worden lokaal in Kenia geassembleerd door eigen opgeleide mecaniciens. Na Kenia wordt het project ook naar andere landen uitgebreid.
The True Potato Seed Revolution in Nigeria (project van het KIT, Koninklijk Instituut voor de Tropen)
Aardappels dragen bij aan voedselzekerheid door het korte groeiseizoen en de hoge opbrengst per hectare in vergelijking met granen. Het is dan ook een belangrijk gewas voor de naar schatting 300.000 boerenfamilies in de Nigeriaanse deelstaat Plateau. Een nieuwe technologie in de aardappelsector wordt geïntroduceerd; HTPS (Hybrid True Potato Seed). Daarmee kunnen boeren hun productiviteit aanzienlijk verhogen, hun inkomen verbeteren en ook de aardappel betaalbaarder maken voor de Nigeriaanse consument. Het werken met deze zaden (in plaats van knollen) heeft vele voordelen, zoals dat deze snel vermeerderd kunnen worden, de opslag en het transport eenvoudiger is en de zaden nauwelijks ziektes bevatten. Het zorgt voor meer voedselzekerheid in Nigeria. Indien succesvol, wordt het ook in andere landen toegepast.
Digitized Diagnostics for Malaria in Nigeria (project van PharmAccess)
Nigeria heeft wereldwijd de hoogste malarialast. Het opsporen en behandelen van malaria wordt steeds moeilijker door een combinatie van mutaties, geneesmiddelenresistentie en het gebrek aan detectie. In Nigeria start een project dat de detectie en behandeling van malaria verbeterd. Het doel is het aantal (dodelijke) malariagevallen terug te brengen door een gedigitaliseerde aanpak van malaria bestrijding. Door de gedigitaliseerde aanpak is er inzicht in de uitbraken en de hotspots van malaria. Opschaling naar andere landen is mogelijk.
Wheat Value Chain in Senegal (project van Eucord)
Dit project ondersteunt de ontwikkeling van de lokale tarweproductie in Senegal, waardoor de import verminderd wordt, de voedselonzekerheid wordt bestreden en het inkomen van huishoudens op het platteland wordt verhoogd. In dit project wordt tarwe als extra gewas geïntroduceerd in de vallei van de Senegal rivier dat wordt verbouwd tijdens het droge, koude seizoen. In deze tijd van het jaar is er voldoende land beschikbaar om ervoor te zorgen dat tarwe niet concurreert met andere gewassen. Het project richt zich vooral op vrouwelijke boeren. Vrouwen spelen een belangrijke rol in de landbouwsector in Senegal. Ze zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de voedselproductie en -verwerking. Het is daarom belangrijk om hen te ondersteunen en te empoweren om hun productiviteit en inkomsten te verhogen. Het project is makkelijk schaalbaar naar andere regio's en landen.