
Win win win, zet je in voor de nieuwe generatie!
Begin dit jaar schreven we al dat Achmea en de Achmea Foundation trotse partner zijn geworden van non-profitorganisatie JINC. Door deze samenwerking helpen we jongeren uit wijken met sociaaleconomische achterstand op weg naar een goede start op de arbeidsmarkt. En geven we jou de kans jezelf te ontwikkelen en betekenisvol te zijn voor deze doelgroep.
In de eerste helft van 2024 hebben 44 collega's zich ingezet voor één van de programma's van JINC en hiermee 221 leerlingen een vliegende start gegeven. Dat is al een prachtig resultaat, en we zijn enorm trots op alle collega's die het zelfvertrouwen en toekomstperspectief van deze jongeren een boost hebben gegeven. Wil jij je ook inzetten voor deze nieuwe generatie? De agenda inschrijving voor het komende schooljaar is geopend!
Een aantal programma's uitgelicht:
-
Digitale Vaardigheden
De wereld om ons heen is in snel tempo aan het digitaliseren en de IT sector biedt veel kansen op een baan. Maar hoe maken we leerlingen hier op tijd bewust van? Met Digitale Vaardigheden, natuurlijk! Robots, zo ontdekken kinderen uit groep 5, 6, 7 en 8, worden gemaakt door mensen en maken de wereld veel makkelijker. Door middel van een heel precies stappenplan worden ze geprogrammeerd; dat heet een algoritme. Om te begrijpen hoe dat werkt, gaan leerlingen aan de hand van oefeningen elkaar én hun trainer programmeren.
De focus van project Digitale Vaardigheden ligt op Computational Thinking, wat betekent dat je problemen logisch leert benaderen en oplost met behulp van computertechnologie. De vier lessen worden deels gegeven door hun leerkracht en deels door professionals uit het bedrijfsleven. De leerlingen gaan spelenderwijs aan de slag en leren zo steeds meer over computertaal, algoritmes en automatisering. Als vrijwilliger sta jij twee keer één uur voor de klas om basisschoolleerlingen meer te vertellen over algoritmes en robots. Heb je interesse maar nog geen LINC account? Meld je dan aan via utrecht@jinc.nl.
- Bliksemstage
Kun jij aankomend schooljaar een paar uur vrijmaken in je agenda? En wil je kinderen laten kennismaken met Achmea? Doe dan mee met een Bliksemstage van JINC. Tijdens de Bliksemstage maken leerlingen kennis met Achmea en de diverse beroepen. Je stimuleert ze na te denken over wat ze leuk vinden, wat er bij hen past en waar ze goed in zijn. Hiermee help je leerlingen bij hun oriëntatie op een studiekeuze en uiteindelijk op de arbeidsmarkt. Andersom weten we uit ervaring dat het verzorgen van een Bliksemstage energie oplevert en het je op een speelse manier in contact brengt met potentiële werknemers! Gedurende een ochtend (09.30 – 12.00) ontvang je een groepje van 8-10 leerlingen samen met hun docent in Zeist. Heb je interesse maar nog geen LINC account? Meld je dan aan via bliksemstage-utrecht@jinc.nl
- Sollicitatietraining
Jezelf voorstellen, oogcontact maken, vragen stellen. Het is zo simpel als wat, maar je moet het wel even weten. Tijdens een Sollicitatietraining leren jongeren hoe ze indruk kunnen maken op een potentiële baas. Samen met medetrainer verzorg je in een ochtend de sollicitatietraining op school. Hier vind je meer informatie over hoe een Sollicitatietraining werkt. Heb je interesse maar nog geen LINC account? Meld je dan aan via sot-utrecht@jinc.nl
- Ondernemen doe je zo! (Utrecht)
In het project Ondernemen doe je zo! maken leerlingen tussen de 14 en 16 jaar kennis met de theorie en praktijk van ondernemen. We koppelen leerlingen aan coaches (ondernemers of ondernemende mensen uit het bedrijfsleven), om hen zo een realistisch beeld van ondernemen te geven. In kleine groepjes gaan ze aan de slag met het bedenken van een dienst of product, het uitvoeren van verschillende opdrachten (bv. het toetsen van een product of het ontwerpen van een logo) en het uitwerken van hun ondernemersplan. Aan het eind van de dag pitchen zij hun ideeën voor een jury, die hen feedback zal geven en uiteindelijk een winnend groepje aanwijst. Als coach ben je van ongeveer 8.30 uur – 15.00 uur aanwezig en als jurylid ben je van ongeveer 13.00 – 15.00 uur aanwezig. Heb je interesse maar nog geen LINC account? Meld je dan aan via utrecht@jinc.nl.
- Carrière Coach – geef je nu op om mee te kunnen doen in schooljaar ’24-’25!
Stel: je bent 15 jaar, weet weinig van de arbeidsmarkt en je hebt niet veel mensen in je omgeving met wie je over je toekomst kan praten. Toch moet je kiezen wat je na het vmbo of de havo gaat doen. Dan kun je een Carrière Coach goed gebruiken. JINC zoekt vrijwilligers om gesprekken te voeren met vier leerlingen, zodat zij hun vervolgopleiding weloverwogen kunnen kiezen. Deelname aan een Carrière Coachtraject kost je, inclusief voorbereiding, ongeveer 24 uur verspreid over een kalenderjaar. Een coachtraject bestaat uit vijf sessies, inclusief een Netwerkworkshop!
Een goede coach is iemand die zich kan verplaatsen in leerlingen, die luistert en die jongeren helpt te ontdekken waar hun kracht ligt. Uiteraard worden nieuwe coaches niet in het diepe gegooid: je krijgt een briefing, JINC verzorgt een training en je ontvangt lesmateriaal. Medewerkers van JINC staan bovendien gedurende het hele traject klaar voor advies. Het traject start in september/oktober en vindt maar 1x per jaar plaats. Heb je interesse, schrijf je dan zo snel mogelijk in. Nog geen LINC account? Meld je dan aan viacarrierecoach-utrecht@jinc.nl
Voel jij je aangesproken? Geef je dan nu op!
Dat kan door een mail te sturen naar het adres dat bij het specifieke programma staat. Of stuur een mail naar utrecht@jinc.nl. Je krijgt dan een account van JINC voor de Regio Utrecht en kunt jezelf inschrijven voor de diverse programma’s.
JINC bestaat al sinds 2003
In Nederland groeien honderdduizenden kinderen op in een omgeving met veel sociaaleconomische achterstand. Zij hebben evenveel talenten en dromen als andere kinderen, maar helaas groeien zij op in een omgeving waar ze minder kans hebben op een succesvolle loopbaan. Zo missen ze vaak het juiste netwerk en komen ze niet op plekken waar ze professionele vaardigheden en kennis kunnen opdoen voor later. JINC zet zich in voor een samenleving waar de postcode geen voorspeller meer is voor je succes op de arbeidsmarkt. De kansenongelijkheid in het onderwijs neemt bovendien toe. Daarom geloven wij dat het essentieel is om deze jongeren een extra steuntje in de rug te geven bij hun start op de arbeidsmarkt. Via het JINC-programma maken de jongeren kennis met allerlei bedrijven, organisaties en beroepen, ontdekken ze welk werk bij hun talenten past en leren ze solliciteren. Zo krijgen dankzij JINC jaarlijks meer dan 65.000 basisschool- en vmboleerlingen de kans om te groeien.
Win-win-win
Wie JINC steunt, helpt jongeren uit wijken met een sociaaleconomische achterstand aan een eerlijkere kans op de arbeidsmarkt. Dat is een prachtig doel op zich. Maar samenwerken met JINC brengt meer. Het motto is niet voor niets ‘Iedereen groeit met JINC’. Concreet: kinderen worden sterker van de projecten. Maar dat geldt ook voor de vrijwilligers die hun tijd en energie inzetten. En voor de bedrijven die met geld en mankracht over de brug komen. Win, win, win, noemen we dat.
Regeling Maatschappelijk Verlof
Achmea stimuleert vrijwilligerswerk, want het draagt bij aan Duurzaam Samen Leven. In overleg met je leidinggevende kun je maatschappelijk verlof aanvragen als je vrijwilligerswerk doet dat goed is voor onze maatschappij. De regeling houdt in dat vrijwilligerswerk voor 50% wordt vergoed, maximaal 4 werkdagen per kalenderjaar. De andere helft van je verlof is voor eigen rekening.